Ringdoc – Noutăți despre telemedicină din Romania

Ce sunt infectiile urinare: cauze, simptome și prevenire

Infecțiile de tract Urinar: tot ce trebuie să știi pentru a le evita și trata rapid

Conținut

Infecțiile de tract urinar (ITU) reprezintă o problemă de sănătate comună, care afectează milioane de oameni în fiecare an. Femeile sunt cele mai vulnerabile, însă nici bărbații sau copiii nu sunt deloc feriți. Ce provoacă aceste infecții de tract urinar? Cum le poți recunoaște și trata rapid? Și, cel mai important, în acest articol vom afla cum să ne protejăm de ele.

Cum apare o infecție urinară?

Infecțiile urinare apar atunci când bacteriile, de obicei provenite din intestin, cum ar fi temuta Escherichia coli (E. coli) ajung în uteră și încep să se multiplice în vezica urinară. Ce înseamnă asta pentru tine? Ei bine, deși infecțiile pot părea inevitabile uneori, există câțiva factori favorizanți care pot fi ținuți sub control:

  • Igiena deficitară: Ștergerea incorectă a zonei intime după utilizarea toaletei (din spate spre față) poate fi o cale rapidă spre infecție.
  • Viața sexuală activă: Actul sexual poate favoriza contactul uterei cu bacteriile din zona genitală și anus, crescând astfel riscul de infecție.
  • Contraceptivele: Anumite metode, cum ar fi diafragma sau spermicidele, pot crește riscul, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la ele.
  • Probleme ale tractului urinar: Pietrele la rinichi sau blocaje din tractul urinar fac eliminarea bacteriilor mai dificilă.

Cum îți dai seama că ai o infecție urinară?

Iată câteva semne clare că ar trebui să-ți suni medicul:

  • Durere sau arsură la urinare – acea senzație incomodă și iritantă la utilizare a toaletei.
  • Urinări frecvente – simți nevoia de a merge la toaletă des, dar, paradoxal, nu elimini multă urină.
  • Urina tulbure sau cu miros puternic – un semn că ceva nu e în regulă.
  • Durere în partea inferioară a abdomenuluicistita se manifesta in aceasta zona.
  • Febră și dureri de spatesunt semne de afectare a rinichilor care necesită intervenție medicală rapidă


Dacă simptomele sunt mai severe, cum ar fi febra înaltă, frisoane sau dureri puternice de spate, este posibil să ai de-a face cu o infecție a tractului urinar superior (pielonefrită) și asta necesită o vizită de urgență la medic!

Cum previi infecțiile urinare?

Vestea bună? Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a preveni infecțiile de tract urinar. Iată câteva metode simple, dar eficiente:

  • Bea multă apă – păstrează-te hidratat și ajută corpul să elimine bacteriile.
  • Urinare după sex – urinarea după actul sexual ajută la eliminarea bacteriilor înainte să provoace probleme.
  • Igienă corectă – ștergerea din față în spate a zonei intime este o regulă de aur.
  • Lenjerie confortabilă – bumbacul este prietenul tău. Evită lenjeria strâmtă și materialele sintetice care pot întreține un mediu umed, perfect pentru bacterii. 
  • Probiotice și merișor – unele studii arată că acestea pot ajuta la controlul bacteriilor din tractul urinar, reducând riscul de infecții.

Ce să faci dacă ai o infecție urinară?

Dacă ai senzația că o infecție urinară își face simțită prezența, nu aștepta! Apelează rapid un medic urolog din aplicația Ringdoc, care îți poate oferi un consult medical de specialitate, printr-un apel audio-video, din confortul casei tale. Medicul îți va prescrie tratamentul de care ai nevoie și îti poate trimite o rețetă de antibiotic direct din aplicație, pentru a începe tratamentul necesar cât mai rapid posibil. Mai mult, cu Ringdoc poți discuta cu medicul de cate ori ai nevoie, pentru monitorizarea continuă a progresului tratamentului, oferind posibilitatea de ajustări rapide, dacă simptomele persistă sau dacă apar efecte adverse, totul de pe telefonul tău. 

Concluzie

Infecțiile de tract urinar pot fi extrem de neplăcute, dar cu măsurile de prevenție potrivite și tratamentul adecvat, poți scăpa rapid de ele. Ține minte: hidratarea, igiena corectă și câteva obiceiuri sănătoase pot face toată diferența între un sistem urinar sănătos și unul predispus la infecții.

Mai multe resurse medicale

Tulburarea de personalitate borderline (BPD – Borderline Personality Disorder) este o afecțiune psihiatrică complexă care...

Tulburările de personalitate reprezintă un grup de afecțiuni mentale complexe, caracterizate prin modele persistente de...

Vara este anotimpul în care ne bucurăm de soare și temperaturi ridicate. Expunerea la soare...

Scleroza Tuberoasă sau Boala Bourneville este o boala genetica autozomal dominantă cu expresie variabilă, care...

Vitaminele și mineralele sunt nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății și bunăstării generale a organismului. Fiecare...

Borelioza, cunoscută și sub denumirea de boala Lyme, este o infecție bacteriană provocată de bacteria...